Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2009 09:11 - ПЪРВОМАЙСКИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ - ОКТОМВРИ 2009г.
Автор: cob Категория: Поезия   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
0



ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ - ОКТОМВРИ 2009г.
П Р О Г Р А М А:
 
Ш      1 октомври – Откриване на Месеца на българската поезия с авторски рецитал на тема „Два погледа – един свят” на нашите съгражданки Красимира Славова и Нели Атанасова от 18 часа в долното фоайе на ОНЧ”Св.св.Кирил и Методий”. Вечерта по желание на двете авторки се посвещава на голямата поетеса Ваня Петкова и поета Георги Тончев.
ДВА ПОГЛЕДА – ЕДИН СВЯТ Поетичен рецитал по стихове на Красимира Славова и Недялка Атанасова
  По традиция всяка година новият творчески сезон в читалище “Св.Св. Кирил и Методий” град Първомай започва на 1 октомври. 1 октомври е Международен ден на музиката . Тази година се навършват 110 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров . За него Николай Лилиев казва: “Наша национална гордост и слава, неговите неувяхващи творби винаги ще носят очарованието и свежестта  на едно голямо и пламенно въображение…”. По време на рецитала  като музикален фон звучаха творби на този велик български композитор. Ако 1 октомври е Международен ден на музиката, то месец октомври е месец на българската  поезия. Затова и първото събитие от литературните празници в нашия град бе поетична вечер.   image            imageЖивеем в малък град, но нека ви припомня:” Градовете не със своите площади са големи, а със своите поети.” През тази година ни напуснаха двама , свързани с нашия град известни поети – Ваня Петкова и Георги Тончев. На тях организаторите и участниците  посветиха  тази вечер и почетоха светлата им памет с минута мълчание.Водещата - Емилия Ангелова  представи накратко творческите биографии на двамата поети. Иван Караславов припомни как звучи поезията на
Георги Тончев като прочете стихотворението “Чинарите и старото училище”. Ани Сиракова  ни припомни Ваня Петкова чрез нейното стихотворение “ Сириус”. С песента “Моят град” по стихове на Красимира Славова, музика Елена Тенева и в изпълнение на Ани Сиракова започна поетичния рецитал “Два погледа - един свят” по стихове на Красимира Славова и Нели Атанасова. Красимира Славова има издадени  2 книги с приказки за деца, романът “Третата точка” и стихосбирката “Мигове”. До края на месеца факт ще е и новата и книга с поезия, към която ще има и CD със стихотворения, изпълнени от Ани Сиракова и Иван Караславов.Нели Атанасова до сега е издала три книги – две стихосбирки за възрастни и книжката за деца “Стъпала крилати”, която излезе тази година. Авторките бяха избрали шест теми, по които да се представят – лято, есен, любов, искам, глухарче, роден край. Публиката бе  активен участник във вечерта и определяше реда на темите чрез жребий.Вечерта завърши с творчески разговор на чаша бяло вино.
Ш      8 октомври – Отбелязване 90-годишнината от рождението на Николай Хайтов с премиера на книгата „Николай Хайтов. Духовна биография” и среща с нейния автор Ивайло Христов от 18 часа в Ритуалната зала на ОНЧ”Св.св.Кирил и Методий”.
90 години от рождението на Николай Хайтов Премиера на книгата на Ивайло Христов „Николай Хайтов - Духовна биография”   На 8 октомври imageт.г.  в ОНЧ „Св.Св. Кирил и Методий” град Първомай се проведе литературна вечер, посветена на 90 годишнината от рождението на големия българин Николай Хайтов. Избрахме да отбележим  годишнината с представяне на книгата  „Николай Хайтов - Духовна биография”image от известния и уважаван  литературовед и критик  Ивайло Христов, който вече  се е  срещал с  първомайската общественост.
Ивайло Христов е старши научен сътрудник – втора степен. Хоноруван преподавател по народопсихология във факултета по журналистика при Софийски университет и в УНСС - София. Има издадени 4 книги за Николай Хайтов.
За първи път на първомайска сцена се прави представяне на литературоведски труд и с нелеката задача се зае г- Самуил Панайотов – безспорен авторитет в областта на литературата в нашия град. Той направи подробен и професионален анализ  и  запозна присъстващите с  книгата на Ивайло Христов и творчеството на Николай Хайтов.Накрая бе предоставена възможността на  г-н Ивайло Христов да сподели свои мисли и спомени от срещите си с Николай Хайтов. Той, както се уверяваме за пореден път, не говори сухо и  академично приповдигнато, а сладкодумно, вълнуващо и емоционално  ни въведе в света на големия писател и българин.
 Ш      21 октомври – Церемония по връчване на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов” от 18 часа в Ритуалната зала на ОНЧ”Св.св.Кирил и Методий”.   Ш      29 октомври – Премиера на стихосбирката „Шепотът на житата” на нашата съгражданка Красимира |Славова с гост поета Любомир Левчев от 18 часа в Ритуалната зала на ОНЧ”Св.св.Кирил и Методий”.


Тагове:   октомври,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cob
Категория: Изкуство
Прочетен: 342855
Постинги: 138
Коментари: 93
Гласове: 117
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930