Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2012 10:50 - ПРИКЛЮЧИ ХIV - ЯТ ПРАЗНИК НА ТРАКИЙСКАТА НАРОДНА МУЗИКА И ПЕСЕН „ПЪРВОМАЙ 2012”
Автор: cob Категория: Изкуство   
Прочетен: 1868 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор: Читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1894-гр.Първомай" - Първомай

           Четиринадесетото издание на Празника на тракийската народна музика и песен „Първомай 2012” и като неразделна част от него – Националният конкурс „С песните на Стефан Филипов” стартира в гр. Първомай на 13 IX т.г.  За събитието, гости на организаторите бяха палестинският посланик д-р Ахмед Ал Мадбух, кметовете на Чирпан, Хисаря и Братя Даскалови, както и акад. Петко Радев и световноизвестният художник Никола Манев, живеещ от години във Франция. image

 

           В коридорите на Общинска Администрация, местни фирми представиха произведените от тях стоки. Наред с „Произведено в Първомай”, платна бе наредил Никола Манев.        

imageНовост в тазгодишният празник бе концертът от популярни пиеси, представен от музикантите от оркестъра на ВВС към Българската армия с диригент маестро Михаил Младенов пред сградата на домакините на тържествата – Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай”.image

            По традиция гостите, организатори и граждани поднесоха по цвете в знак на почит пред монумента, издигнат пред читалището в памет на създателите на тракийската народна музика преди 10 години.image

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Водещата Ана Сиракова покани на официалната трибуна гостите на общината, както и Председателя на читалището Иван Караславов и Тодор Тодоров – административен директор на ансамбъл „Филип Кутев” за откриване на Празника и традиционния есенен панаир в града. image

            

            С кратко слово на Кмета на Община Първомай Ангел Папазов и дълго хоро ХIV-те  Празници на тракийската народна музика и песен „Първомай 2012” стартираха, а първият оркестър, както се полага да бъде, бе оркестър „Първомай” с ръководител Димитър Илиев.image

           

 

 

 

 

 

            Празникът продължи до полунощ пред хилядната публика с изпълнение на оркестрите: „Балкани” от град Пловдив с ръководител Велизар Цонев, „Оникс” от село Болярци с ръководител Пантелей Григоров и „Пилашевски оркестър” с ръководител Митко Димитров.

            Вторият ден, 14 IX започна със сборна програма на два танцови състава от общината под наслов „Хайде всички на хорото” – „Евридика” с ръководител Ваня Димитрова и танцова формация село Бяла река с ръководител Петкана Добрева.image

                        Танцовата програма започна с общо изпълнение на двете формации, като впоследствие се редуваха темпераментните им танци, които прерастнаха в общоградско хоро. Послучай 5 години от създаването на танцова формация „Евридика”, Председателят на читалището Иван Караславов им връчи Почетна грамота с пожелание за много здраве и успехи в бъдещата съвместна дейност.

              Едночасови програми пред гражданите и гостите на Първомай представиха оркестрите: „Явори” от село Ягодово с ръководител Николай Недялков, „Орлин бенд” от Стара Загора с ръководител Орлин Памуков, „Орион” от град Хасково с ръководител Георги Беделев и „Конушенски оркестър” село Конуш с ръководител Никола Илиев.

            Третият ден на Празника започна в 10. 00 часа в големия читалищен салон с II Национален конкурс „С песните на Стефан Филипов”. Жури в състав: акад. Петко Радев- Председател и членове: Диана Иванова – главен асистент в АМТИИ гр. Пловдив и Кичка Петкова – главен художествен ръководител на певчески фолклорен ансамбъл „Първомай” прослуша и оцени заявилите участие. Решението на журито:

             ПРИСЪЖДА:

               Поощрителна награда на Иван Ставрев - гр. Първома

               Поощрителна награда на Милко Матов - гр. Първомай

 Награда за най-малък участник на Кристина Ангелова – 10 години - гр. Пловдив

Специална награда за изпълнение на песен на Стефан Филипов се присъжда на Димитър Калоферов - гр.Първомай

III  награда на Емилия Димитрова - гр. Първомай

 

 

 

 

                  III   награда на Виолета Калинова - гр. Първомай

II   награда на Борислав Борисов - гр. Пловдив -  III  възрастова група

II   награда на Димитър Арнаудов - гр. Пловдив -  II   възрастова група

 

I   награда Николета Маринова - гр. Пловдив    - II   възрастова групаimage

             I   награда Диляна Желязкова - гр. Стара Загора

-  III  възрастова групаimage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специална награда за цялостен принос и развитие на „Празника на тракийската народна музика и песен” гр. Първомай на Борис Христев.image

В 18.00 часа на откритата сцена пред читалището журито обяви резултатите. Раздаден бе награден фонд и грамоти от името на организаторите. Четирима от отличените изпяха пред публика наградените песни.

На церемонията по отчитане на конкурса присъстваха генералният консул на Република България в гр. Одрин г-н Любомир Попов и изпълнителният директор на РАО „Тракия” доц. Иван Върляков.

Читалищният председател Караславов представи гостите и благодари на консула за оказаното изключително съдействие при гостуването на 9 юни т.г. в „Празника на българската култура” в гр. Одрин, осъществен от колективите на читалището.

Първият представил се колектив в празничната програма на 15 септември бе оркестър „Родопи” с ръководител Борис Христев, който бе отличен от Кмета на Общината Ангел Папазов с почетен диплом за цялостен принос и за развитие на Празника в Първомай.

Оркестрите „Славяни” от гр. Стара Загора с ръководител Марко Недев и „Славей” – с. Брестовица с ръководител Славчо Ангелов се редуваха на сцената, а хората бяха неизменна част от картината на многолюдния площад.image

 Оркестър „Бисери” с ръководител виртуозния кларнетист Младен Малаков повдигна адреналина на публиката с темпераментните си изпълнения.

ХIV Празник на тракийската народна музика и песен завърши след полунощ със стилна програма на оркестър „Фолкпалитра” с ръководител Петър Войников.

 С кратко слово и думи на благодарност към участващите в програмата и организаторите от Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай”, кметът Ангел Папазов закри тържествата.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cob
Категория: Изкуство
Прочетен: 342248
Постинги: 138
Коментари: 93
Гласове: 117
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930