Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2011 12:27 - ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ НА 12.10.2011 г. В гр. ПЪРВОМАЙ ВРЪЧИХА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ „СЛАВ ХР. КАРАСЛАВОВ”
Автор: cob Категория: Изкуство   
Прочетен: 813 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: Читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1894-гр.Първомай" - Първомай

          И тази година тържеството по връчване на Националната литературна награда за поезия на името на Слав Христов Караславов започна с поднасяне на цветя на паметника на акад. Георги Караславов в родното му място – кв. Дебър на град Първомай. imageЦветя на преклонение пред делото на големия български писател поставиха на монумента представители на Съюза на българските писатели, Община Първомай, читалищни деятели, ученици.image

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              За гостите от София интерес предизвика къщата – музей  „Георги Караславов” в кв. Дебър, която е забележителна с това, че единствена в региона дава представа за бита на местните хора от края на 19 век с трите си обособени експозиционни части – етнографска, историческа и литературна. Водосвет в къщата бе отслужен от отец Калофер,image а малките възпитаници на ЦДГ „Марица” от гр. Първомай изпълниха за гостите две песни по текст на Людмила Караславова.image

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

В 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово „Народно читалище св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” започна церемонията по връчване на Националната литературна награда „Слав Хр. Караславов”. imageВодещата на тържеството Маргарита Стайкова сподели с присъстващите: „Няма друг автор в съвременната ни поезия, който като Слав Караславов така силно да оставя усещане за една огромна земност на впечатленията, за изключително реална поетика, за сливане с живота, за страстна и честна изповед.”

Като потвърждение на казаното прозвучаха подбраните и изпълнени с чувство стихове от Ана Сиракова и Иван Караславов, участници в драматичния читалищен колектив. image

  Изпълнителите припомниха на гостите в залата и по едно стихотворение на досегашните носители на наградата: Пламен Киров, Славомир Генчев, Николай Шопов и специално отличената през 2009 г. млада поетеса Елица Мавродинова.

                         Журито, което определи четвъртия лауреат бе в състав: Николай Петев – председател на  Съюза на българските писатели и председател на журито, Румен Балабанов – главен редактор на вестник „Словото днес”, Петя Георгиева, Красимира Славова и Маргарита Стайкова.

imageПредставителят на СБП и главен редактор на вестник „Словото днес”, сатирикът Румен Балабанов обяви новият носител – поетът Анибал Радичев за стихосбирката „Време за пируване”.

Наградата и съпътстващият я „Знак на града”, придружен от Диплом, връчи зам. кметът на община Първомай Костадин  Ангелов.image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image Поздравления към новия награден с престижното отличие поднесе и читалищният председател Иван Караславов, връчвайки му статуетка „Муза”.

            Вълнуващо слово за творчеството на Слав Караславов прочете Анибал Радичев. image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Тържествената вечер завърши с авторски изпълнения на четвъртия лауреат на наградата на името на Слав Караславов.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cob
Категория: Изкуство
Прочетен: 342898
Постинги: 138
Коментари: 93
Гласове: 117
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930