Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 13:32 - Общинския преглед на любителското творчество
Автор: cob Категория: Изкуство   
Прочетен: 1650 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 250 изпълнители участваха в Общинския преглед на любителското творчество
на 15.05.2010 г. в град Първомай

И тази година по традиция в дните на „Майските културни тържества – Първомай – 2010” бе определен ден, който е записан в културния афиш на тържествата като „Общински празник на любителското творчество” с участие на състави от общината. Гост на празника бе народен хор „Тракийски напеви” от НЧ „Хр. Смирненски” с. Селци, община Садово с художествен ръководител Десислава Иванова.
За първи път организаторите – Община Първомай и Образцово „Народно читалище Св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” осигуриха жури, и то в звезден състав: народната певица Калинка Згурова, фолклорната специалистка Ирина Славчева и Петър Тенев – организатор в Общински читалищен съвет и музикален специалист. Макар и да нямаше по регламент класиране на участващите, присъствието и очакваната оценка от такива професионалисти притесни и развълнува над 250-те изпълнители, но и ги мотивира да покажат най – доброто от себе си.

image

Първи се представиха с пет песни фолклорната група при „Народно читалище Светлина – 1926 г. – с. Караджалово” с ръководител Тянка Иванова.

След техните изпълнения впечатление на публиката направиха гостите от Община Садово, които се представиха отлично и демонстрираха своите красиви нови носии. По реда на сценария последва представянето пред публиката и журито:
- фолклорна група при централен клуб на пенсионера гр. Първомай с ръководител Делчо Колев;
- пенсионерско дружество гр. Първомай, кв. Любеново с ръководител Елена Цветкова;
- група за изворен фолклор при „Народно читалище Пробуда - 1908
г. – с. Дълбок Извор” с р-л Ивелина Иванова;
- „Народно читалище Селска Пробуда – 1896 г. – с. Градина” с р-л
Недялка Стоева;
- група за изворен фолклор при
„Народно читалище Иван Вазов –
1896 г. – с. Искра” с р-л Иванка Георгиева;
- група за изворен фолклор
- „Дебърските баби” с ръководител Нанка Мущанова нарушиха
сценария и извикаха на сцената Председателя на Общински читалищен съвет Иван Караславов, като организатор на фолклорния празник, за да му връчат поздравителен адрес. В него се казва: „Поздравяваме ви и благодарим най – сърдечно, че и тази година осигурихте специален ден в програмата на Майските културни тържества за изява на любителските художествени състави от
Община Първомай”…”Нека любовта ни към песента ни води тук всяка година – на сцената на Майските културни тържества.”
image
Организаторите на празника приеха тези добри думи с благодарност и с намерението да продължат да го развиват в следващите години.
С голям репертоар изненадаха публиката самодейците от „Народно читалище Развитие – 1895 г. – с. Брягово” с р-л Марияна Камова, които се представиха с девет изпълнения. След тях с две песни участва групата „Росна китка” при „Народно читалище - Зора – 1897 г. – с. Езерово” с р-л Деля Хубенова.
Както се очакваше, представителите на „Народно читалище Пробуда – 1905г. – кв. Дебър” бяха най – многолюдни и с най – богат репертоар. Тяхният ръководител Ангел Ангелов видимо бе работил много професионално със своите самодейци.
С три изпълнения се представи детската фолклорна група „Дебърче”, последваха изпълнения на женската и мъжка фолклорна група, както и великолепните индивидуални изпълнения на Таня Азлалиева, Иван Иванов и Анислава Христева.
Последното изпълнение на дебърци бе пресъздаването на народния обичай „Аратлишкото”, представящо побратимяването в този край, което впечатли публиката и журито със своята оригиналност и автентичност.
image
Празникът завърши с компетентен подробен разбор на изпълненията на всички участваши, като най-добри думи чуха за себе си самодейците от кв. Дебър и народен хор „Тракийски напеви” от с. Селци, община Садово.
Кметът на Общината Ангел Папазов благодари на всички за положеното старание и изрази задоволството си, че с всяка година Празникът се развива възходящо не само като брой на участващите, но и като репертоар и качество.


Тагове:   Общинския,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cob
Категория: Изкуство
Прочетен: 342897
Постинги: 138
Коментари: 93
Гласове: 117
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930