Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 13:10 - Коледен камерен концерт в Първомай
Автор: cob Категория: Други   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
0



С чаша вино по Виенски и „AVE, MARIA” на Бах и Гуно завърши Коледния камерен концерт в Първомай
image


В навечерието сме на Рождественските и новогодишнimageи празници. Броени часове ни делят от мига, в който над целия Християнски свят ще прозвучи ангелския призив: „Слава във висините Богу, на Земята  - Мир, между Човеците – Благоволение.”

            Верни на традицията, община Първомай и Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” и тази година решиха да подарят на своите съграждани богат Коледно – новогодишен подарък.

 

          На 18 –ти декември красиво украсената обрядна читалищна зала гостоприемно разтвори врати за  желаещите да се докоснат до най – стойностното от европейската класическа музика. Както бе предварително обявено в коледно – новогодишния афиш, първомайци дойдоха на коледен камерен концерт на Евгения Ночева – цигулка и Злателина Коларова – пиано. Програмата включваше пиеси от Бах, Бокерини, Моцарт, Чайковски, Паганини, Масне, Рубинщайн, Владигеров, Гуно и други композитори.

image

            Съвсем в стила на виенската традиция, след десетото изпълнение, организаторите предвидиха десетминутна пауза, в която почерпиха  всички присъстващи  с по  чаша качествено бяло вино.

            Втората част на концерта започна с „Гавот Стефани” на Алфонс Цибулка, за да завърши с най – коледното изпълнение – „Аve, Maria” на Й.С. Бах и Шарл Гуно.

            Залата избухна в нестихващи аплодисменти. Водещата на концерта Емилия Ангелова, която умело, с вещина въвеждаше публиката в творчеството на изпълняваните композитори сподели, че с този концерт се възстановява една прекъсната традиция. А както е добре известно, духът се храни по – различно от тялото – на него е нужно слово, театър, танц и особено такава музика, способна да извиси човека и го направи по – добър, по – човечен, по – благороден в навечерието на Рождественските празници.                                                                                                                                                                                     

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

                  Изпълнителите – Евгения Ночева и Злателина Коларова освен аплаузите, получиха много цветя и благодарности от организаторите и публиката.                 image

 

         

  След финала на концерта всички си тръгнаха от читалищната зала някак си пречистени и облагородени от докосването до истинското изкуство, но и с убеждението, че тази инициатива трябва да продължи.





Тагове:   концерт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cob
Категория: Изкуство
Прочетен: 342575
Постинги: 138
Коментари: 93
Гласове: 117
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930