Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 16:30 - Читалище „Св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” отбеляза своята 115 годишнина
Автор: cob Категория: Други   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2009 16:30



image


 image На 2 ноември тази година в представителната зала на комплекс „България” в града, ръководството на Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” покани своите над 150 членове, които в по–голямата си част са участници  в любителските читалищни състави, за да отпразнуват заедно юбилейната 115 годишнина от неговото създаване. Цялата 2009 година премина под знака на този юбилей, една наситена с много събития година: – Празник на виното и винопроизводителя, Премиера на пиесата „Г-н Балкански” от Георги Данаилов, XXXVІІ – те Майски културни тържества, продължили цял месец, XІ–ят Празник на тракийската народна музика и песен и Първият конкурс за кларинетисти „С мелодиите на Стойчо Кузмов”, както и литературните празници през месец октомври, когато се връчи и Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов”.

С отбелязване Деня на народните будители и приемане на новия Устав трябваше да се финализира юбилейната годишнина. Залата на комплекса се оказа тясна да побере всички дошли на тържественото Общо събрание.  Тук беше Кмета на общината, спомоществователи, а читалищните деятели – ветерани бяха поканени като почетни гости.

            Тържеството беше открито от Председателя на Читалищното настоятелство  Иван Караславов. В своето слово той проследи 115 годишната биография на читалището, като го нарече „най–старата, най–голямата и най– работеща културна институция в община Първомай – стожер на духа и духовността в региона и огнище на българщината през всичките нелеки години, заслужено завоювало високия си обществен авторитет и признателността на всички първомайци.”

            Предварително свършената работа по подготовката на новия устав улесни неговото безпроблемно приемане от Общото събрание, както и препотвърждаване избора на Читалищното настоятелство и Проверителната комисия.

            imageСъс специално учредени грамоти от Читалищното настоятелство бяха наградени 16 дългогодишни активни читалищни дейци, навършващи през 2009 г. лични юбилейни годишнини.

            Всички празнуващи бяха приятно изненадани от обявеното дарение на фирма „Витал транс” ООД с Управител г-н Петко Динков в размер на 2500 лв. Волята на дарителя бе с двете хиляди да се закупят микрофони, колони  и аксесоари към озвучителната апаратура, дарена преди година пак на Деня на народните будители в размер на над 7 хил .лв. от фирма „АДФ България” – АД, за да се довърши комплектацията на техниката и се осигури още по–професионално озвучаване на читалищните сценични прояви. Петстотин  лева бе дарението за нови книги; те вече  са закупени за централната общинска библиотека. Допълнително над обявената сума дарителят заяви волята си и за закупуване на плат за сценични облекла за групата за руски песни „Ивушка”, като същите ще бъдат безплатно ушити от фирма „Бендида” с управител Атанаска Велчева, която е член на Читалищното настоятелство.

            След приключване на деловата си работа, Общото събрание, съставено предимно от самодейци,  демонстрираха своите изпълнителски и танцувални умения. Тържеството продължи до късните часове, като по традиция завърши с прочутото Първомайско хоро, на което ръка за ръка се нахванаха всички поколения читалищни деятели.

            Докато пресцентърът на Читалището подготвяше този материал, дойде и съобщението, че е излязло Решението  на Окръжен съд – Пловдив, с което се регистрира Устава, Читалищното настоятелство и Проверителната комисия.

  image         

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     image

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               Да са ни честити! На многая лета!




Тагове:   Методий,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cob
Категория: Изкуство
Прочетен: 342889
Постинги: 138
Коментари: 93
Гласове: 117
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930