Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 16:44 - Връчи се третата Национална литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов” в град Първомай
Автор: cob Категория: Други   
Прочетен: 3978 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Празникът за връчване на Националната  литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов” в гр. Първомай започна в 16.00 часа с поднасяне на цветя пред паметника на акад. Георги Караславов в родното му място кв. Дебър.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От Съюза на българските писатели гости бяха неговият председател Николай Петев, поетът Николай Шопов и близки и родственици на Слав Караславов.

Да се поклонят и поднесат цветя, бяха и Кметът на общината Ангел Папазов, представители на Общинска администрация, организаторите от Образцоиво народно читалище  „Св.св. Кирил и Методий”, от читалище „Пробуда” в кв. Дебър, ученици от Основно училище „Георги Караславов”, много граждани.

Празникът продължи в къщата – музей „Георги Караславов”. Тя е открита през 1983 г., като в своята експозиция има три части – историческа, литературна и етнографска.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гостите с интерес разгледаха експонатите. Впечатлени бяха и от уникалността на къщата, тъй като това е единствената запазена сграда от края на 19 –ти и началото на 20-ти век.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий” в Първомай започна церемонията по връчване на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов”.

Тържеството започна с изпълнение на стихотворението „Корен” на Слав Караславов, изпълнено от Председателя на читалището Иван Караславов.

 Журито в състав: Председател – Николай Петев и членове Воймир Асенов от Съюза на българските писатели и от община Първомай – Петя Георгиева, Красимира Славова и Маргарита Стайкова обявиха своето решение.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специална награда и парична премия получи 23 годишната поетеса Елица Мавродинова, която въпреки своята младост досега е удостоявана с награди на името на Петя Дубарова, Дамян Дамянов и Пеньо  Пенев.  Тя прочете няколко от своите стихотворения и заслужено получи бурните аплодисменти на публиката.

Носител на Националната литературна  награда за поезия „Слав Хр. Караславов” за 2009 г. стана поетът Николай Шопов, който получи парична награда и паметна плакета със знака на града. Наградите бяха обявени от председателя на журито и Председател на СБП Николай Петев, а отличията се връчиха от Кмета на общината Ангел Папазов.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И двамата наградени бяха поздравени и от Председателя на читалището Иван Караславов, който им връчи специалните награди „Муза 2009” за поезия, учредени преди 12 години от читалищното настоятелство и Клуба на дейците на културата в града.image                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слово за творчеството на Слав Хр. Караславов произнесе Николай Шопов, който  прочете и едно свое стихотворение.

След закриване на тържествената церемония празникът продължи в непринуден разговор между публиката, наградените и гостите на тържеството.




Тагове:   награда,


Гласувай:
0



1. valsodar - Няма да е зле
02.11.2009 17:16
Няма да е зле и да се даде един линк към част от творчеството й :

http://liternet.bg/publish17/e_mavrodinova/index.html

Поздравления!
цитирай
2. анонимен - Tz
02.11.2009 18:00
Наградата не може да се връчи сама. Моля, напишете: Беше връчена...
цитирай
3. анонимен - смях!
02.11.2009 19:07
аман от бездарни комунистически гъзолизци. и ченгета, като Петев. горката ни литература!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cob
Категория: Изкуство
Прочетен: 342152
Постинги: 138
Коментари: 93
Гласове: 117
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930